امروزه یکی از سخت ترین و ماندگارترین مواد برای استفاده در کف پارکینگ ها، کفپوش اپوکسی می باشد. با استفاده از آن نه تنها حفاظت سطح انجام می پذیرد، بلکه نسبت به سیمان نیز زیبایی بصری مناسبی در پارکینگ ایجاد می کند. از آنجا که دیگر پارکینگ تنها محلی برای پارک ماشین نبوده، مزایای کفپوش اپوکسی به سرعت آن را به یکی از بهترین انتخاب ها برای کف پارکینگ ها کرده است.
کفپوش اپوکسی در کاربردهای مسکونی و تجاری، براقیت و جلای خاصی به کف فروشگاه یا پارکینگ می بخشد و توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب می کند. با توجه به نوع کاربرد، می توان از رنگ های متنوعی استفاده نمود و با توجه به ساختار کلی مکان، رنگ مورد نظر را انتخاب نمود.
حال در ادامه توضیح کوتاهی در مورد پوشش اپوکسی، مزایای آن برای خریدار، روش اعمال و قیمت تمام شده برای مصرف کننده گفته می شود.
کفپوش اپوکسی مخصوص پارکینگ چیست؟
به اشتباه تصور می شود کفپوش اپوکسی پارکینگ ها، رنگ می باشد. رنگ مخصوص کف پارکینگ ها از لاتکس آکریلیک حاصل می شود. تعدادی از رنگ ها ممکن است شامل درصد کمی اپوکسی برای افزایش ماندگاری باشد، اما همچنان به عنوان رنگ (رنگ اپوکسی تک جزئی) شناخته می شود.
اپوکسی در واقع رزین ترموستی (گرما سخت) می باشد که به عنوان پوشش اعمال می شود. زمانی که جزء رزین اپوکساید با جزء هاردنر پلی آمین، مخلوط می شود، اپوکسی تشکیل می شود. هاردنر نقش کاتالیزور دارد و جزئی می باشد که به اپوکسی استحکام می بخشد.
برخلاف رنگ که نیاز به خشک شدن دارد، اپوکسی پخت می شود. زمانی که دو قسمت مخلوط می شود، واکنش شیمیایی گرمازایی انجام می شود که آغاز فرآیند پخت شدن می باشد. محصول این فرآیند، ساختاری پلیمریست که شبکه ای شده و برای پوشش استحکام و ماندگاری بالا را به ارمغان می آورد. نتیجه نهایی یک پوشش با ضخامت بالاتری نسبت به رنگ بوده که با پیوندهای مستحکم تری به سطح چسبیده است.
مزایای کفپوش اپوکسی مخصوص پارکینگ
در کنار زیبایی، سختی و ضخامت بالایی که از محصولات اپوکسی می توان انتظار داشت، ماندگاری و نیز مقاومت بالا نسبت به ضربه، مواد شیمیایی، لکه و ایجاد خراش در سطح از دیگر خواص منحصر به فرد این کفپوش هاست. بر روی سطوحی که کفپوش اپوکسی اعمال شده، در هنگام افتادن چکش یا دوچرخه بر روی آن، نگران آسیب های وارده به سطح نباشید زیرا این نوع کفپوش ها به خوبی در برابر این ضربه ها مقاوم خواهد بود.
همچنین ضخامت بالای پوشش، نقش پوشانندگی برخی عیوب زمینه را نیز ایفا کرده و شکاف های زمینه بتنی را پنهان می کند. همچنین اپوکسی به عنوان آستری (بتونه) ضد غبار نیز استفاده می شود. این گرد و خاک، نتیجه سیمانی بودن زمینه بوده، در نتیجه اگر زمینه بدون کفپوش باقی بماند، این گرد و خاک سطح ماشین ها، ابزار و مواد موجود در انبار را پوشانده و آلوده می نماید.
به عنوان یک پوشش موضعی، مقاومت خوبی در برابر رطوبت نیز فرآهم می کند. برای مردمی که در هوای برفی زندگی میکنند، این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود زیرا تمیز کردن نمک های جاده که در طول زمستان بر روی سطح جمع می شود، راحت تر خواهد بود و با صابون و آب به آسانی زدوده می شود.
با توجه به نوع لایه نهایی مورد استفاده بر روی کفپوش و استفاده از پرک های آکریلیک در آن، برخی سطوح در هنگام خیس شدن، لغزنده می شود. برای افرادی که در آب و هوای خشک زندگی می کنند، این موضوع اهمیت ندارد؛ در غیر اینصورت می توان از مواد مقاوم در برابر سرخوردگی در لایه نهایی استفاده نمود و سطحی با خاصیت ضدلغزش ایجاد کرد.
مکانیک ها نیز در مورد پوشش های اپوکسی نظرات مثبتی در مورد این کفپوش ها بیان کردند. از آنجا که این پوشش در برابر مواد شیمیایی و لکه مقاوم است، آلودگی های ناشی از بنزین، روغن ترمز، گازوئیل و … حتی اگر برای مدتی بر روی سطح وجود داشته باشد، به راحتی پاک می شود. همچنین جعبه های لغزنده حاوی ابزار، جک اتومبیل بدون آسیب زدن به سطح می تواند بر روی آن جا به جا شود. همچنین با توجه به نوع لایه نهایی، می توان سطح درخشنده با بازتاب خوبی را مشاهده کرد.
هرچند سختی این نوع کفپوش ها، قابل توجه و مناسب بسیاری از کاربردها می باشد، اما برخی عملیات مانند جوشکاری، به سطح صدمه وارد می کند. همچنین در پارکینگ هایی که رطوبت بسیار زیاد است، استفاده از اپوکسی می تواند باعث جدا شدن پوشش از سطح شود.
پرسش رایجی که در مورد کفپوش پارکینگ بیان می شود، صدمه به کفپوش به دلیل لاستیک داغ اتومبیل هاست. این موضوع زمانی ایجاد می شود که لاستیک های داغ از اتومبیل باعث نرم شدن پوشش می گردد. زمانی که دمای لاستیک کاهش می یابد و اتومبیل حرکت می کند، پوشش نرم شده را دچار کشیدگی می کند و ممکن است باعث جدا شدن پوشش از سطح در برخی نقاط شود.
این مشکل در زمانی که از مواد با کیفیت پایین استفاده می شود، بیشتر نمایان می شود. به طور مثال رنگ های اپوکسی با کیفیت پایین که در برخی فروشگاه ها به فروش می رسد، پوشش های پایه آبی می باشد که درصد جامد آن در بهترین حالت ۵۰% بوده و ضخامت ۳ میل را ایجاد می کند. این درحالی می باشد که با استفاده از اپوکسی ۱۰۰% جامد، ضخامت ۱۰ میل و یا بیشتر به دست خواهد آمد.
ضخامت بالا می تواند مقاومت منحصر به فردی در برابر سایش به ارمغان آورد و ماندگاری به مدت ۱۵ سال یا حتی بیشتر را تضمین خواهد کرد. اکثر تولید کنندگان اپوکسی ۱۰۰% جامد، ماندگاری کفپوش را به اندازه عمر زمینه، تضمین می کنند.
کفپوش پارکینگ چگونه اعمال می شود؟
پیش از اعمال آماده سازی سطح از اهمیت بالایی برخوردار است که این مرحله برای متخلخل کردن بتن می باشد و می توان با استقاده از اسید، شات بلاست و دیگر روش ها این کار را انچام داد. در صورتی که این مرحله به خوبی انجام نشود، چسبندگی کفپوش به زمینه قابل قبول نخواهد بود. همچنین عیوب سطحی مانند شکاف ها و آسیب های عمیق سطح بتن نیز باید پیش از اعمال کفپوش تعمیر و پوشانده شود.
سامانه های کفپوش اپوکسی، برای اطمینان حاصل کردن از سختی و مقاومت نهایی پوشش، چند لایه می باشند. در ابتدا آستری اپوکسی اعمال می شود.
شمای کلی سامانه کفپوش اپوکسی را در زیر مشاهده می کنید. آستری با بتن پیوند برقرار نموده و چسبندگی مناسبی را بین بتن با لایه های بعدی فرآهم می کند. برخی آستری ها همچنین مانعی در برابر عبور رطوبت از داخل سیمان به سطح خواهد بود.
مرحله بعدی، اعمال لایه میانی (پایه) خواهد بود. با توجه به دستورالعمل تولید کننده ممکن است این لایه نیازی به اعمال آستری نداشته باشد. در این پوشش همچنین می توان از پرک های رنگی رنگ آکریلیک استفاده نمود تا چگالی را افزایش داده و بر روی سطح بافت هایی را ایجاد کند. لایه نهایی معمولا شفاف بوده و ظاهری براق را فرآهم می کند.
یکی از گزینه های لایه نهایی در سامانه کفپوش، می تواند پلی یورتان باشد. اپوکسی در برابر نور خورشید به زردی می گراید. پلی یورتان، پلیمری دو جزئی بوده که مانند اپوکسی سخت و پخته می شود و به عنوان محافظ برای سطوح استفاده می شود. هنگامی که به عنوان لایه نهایی در سامانه اپوکسی استفاده می شود، می تواند از پوشش در برابر زرد شدن محافظت به عمل آورد.