سنگ مرمریت پرطاووسی از سنگ های ساختمانی تزئینی است که علاوه بر زیبایی خاص خود دارای قیمت مناسبی نیز می باشد و در انواع رنگ های سنگ مرمریت کرم، زیتونی، طوسی، پرتقالی ( کرم صورتی ) و گل تیره با رگه هایی طبیعی در ابعاد مختلف طولی و پلاک ، تولید و فرآوری می گردد.
سنگ پله مرمریت پرطاووسی، سنگ بسیار زیبایی است که در برابر فشار و ضربه مقاوم بوده و بسیار براق و درخشان است. این نوع سنگ برای راه پله داخلی و خارجی و همچنین مکان های پررفت و آمد بسیار مناسب می باشد.
سنگ مرمریت اسلب به سنگهای مرمریت با ابعاد نسبتا بزرگ گفته می شود که ابعاد سنگ اسلب معمولا بزرگتر از 120*220 سانتیمتر میباشد. برای تولید سنگ اسلب لازم است ابتدا اقدام به خرید کوپ پرطاووسی شود. لازم به ذکر است که هزینه فروآوری سنگ خام جهت تولید سنگ اسلب نسبتا 2برابر می باشد.
هم اکنون سنگ مرمریت پرطاووسی صادراتی و وارداتی از کشورهای مختلف عموما بصورت اسلب می باشد تا در کشورهای مقصد سنگ اسلب را به ابعاد مورد نظر برش بزنند.
شرکت پرشین استون یکی از برترین تولید کننده گان انواع سنگ مرمریت پرطاووسی، گلدن بلک و همچنین مرمریت مشکی در ایران است.
در مکانهایی از ایران معادن مهمی از مرمر وجود دارد که از شاخصترین این مکانها میتوان به مرمر پرتقالی کاشمر، مرمر سبز عباس آباد جلفا، مرمر خلج خراسان، مرمر سبز آب باریک آذرشهر، مرمر صورتی نقده، مرمر اسفند کرمان، جوشقان اصفهان، مرمر سبز شاهین دژ، مرمر سبز توران پشت یزد و مرمر سبز بورق یزد و تنگویه (تلنگویه) سیرجان، ده رستم بم و معادن مرمر محلات و استان فارس را نام برد.
سنگ مرمر از ریشه یونانی marmoros به معنی درخشان و بانام تجاری انیکس شناخته میشود، سنگ مرمر نوعی سنگ آهکی است. قابلیت صیقل پذیری این سنگها بسیار بالاست و تا حد جلای آیینهای قابل صیقل میباشند. این سنگها دارای کانیها و رنگهای مختلفی میباشند و خصوصیات اصلی آنها شامل رنگ زیبا و جلای خوب میباشد. چندین دهه است که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع از سنگها بهطور ویژه در دکوراسیون، پلهها، نمای داخلی، ستون و کف کاربرد دارند. سنگهای مرمر بهعنوان مواد اولیه منحصر به فرد، در تزئین ساختمانهای بزرگ و مجسمهها به کار میروند. در ۱۵ تا ۲۰ سال اخیر به دلیل افزایش روزافزون صنایع مختلف، سنگهای تزئینی و قیمتی پاسخگوی نیازهای آنها نبوده است. هم اکنون بسیاری از خدمات کف سابی برای این نوع سنگ انجام می گردد.
از انواع دیگر سنگهای مرمر سنگهایی سبزرنگ میباشند که در ایران بیشتر در اماکن مذهبی به کار میروند. در صورت وجود مقداری دولومی در آهکها، منیزیم موجود در دولومی تحت تأثیر عمل دگرگونی با مواد دیگر آمیخته میشود و سنگ مرمری به رنگ سبز را ایجاد میکند. سنگهای مرمر در برابر شرایط نامساعد از جمله گرما و سرما و نور خورشید و باران مقاوم میباشند. سنگهای مرمر از دگرگونی سنگ آهک به حاصل شده است. مهمترین کانی تشکیل دهنده آن کلسیت نام دارد. هنگامی که سنگ آهک به مدت طولانی تحت فشار زیاد و حرارت قرار میگیرد، دگرگون شده و در نهایت به سنگ مرمر تبدیل میشود. در مکانهایی که چشمههای آب گرم وجود دارد، سنگ مرمر و سنگ تراورتن نیز وجود دارد.
حتما بخوانید: درب پارکینگ
برخی از انواع سنگ مرمر حاوی ۹۹% کربنات کلسیم است؛ یعنی ماده اصلی این نوع سنگ کربنات کلسیم است. مرمر خالص سفید رنگ است که مهمترین و بهترین معدن آن در و ده رستم بم و قروه سنندج و همچنین در کشور ایتالیا واقع شده است. بهترین معادن مرمر دنیا در ایران و ایتالیا وجود دارد که از نظر تنوع رنگی ایران برتر از ایتالیا میباشد. علت تنوع رنگ وجود املاح آهن و آلومینیوم و منیزیم و … میباشد. اگر در آن اکسید آهن آبدار وجود داشته باشد رنگ آن قهوهای و یا زرد میباشد، رنگ سرخ و یا صورتی آن به دلیل وجود اکسید آهن بیآب یا دهیدراته در آن میباشد مانند سنگ معدن صورتی رنگ نقده در استان آذربایجان غربی و اگر دارای منگنز و مواد زغالی باشند رنگ آنها کبود، خاکستری یا سیاه است. بعضی مرمرها دارای رگه میباشند، برخی راه راه بود و بعضی نیز خالدار یا موجدار هستند. بر اثر دگرگونی مجاورتی و دگرگونی ناحیهای کانسارهای دگرگونی به وجود میآیند. اهمیت اقتصادی سنگهای به وجود آورنده کانسارهای دگرگونی که قبل از مرحله دگرگونی به وجود میآیند، کم است. سنگهای آهکی دانه ریز که دارای اهمیت اقتصادی کمتری هستند، به دنبال دگرگونی ناحیهای و بعضاً در اثر دگرگونی مجاورتی، به کانسارهای مرمر که اهمیت اقتصادی بالایی دارند مبدل میشوند.
معادن مرمر موجود در ایران:
در مکانهایی از ایران معادن مهمی از مرمر وجود دارد که از شاخصترین این مکانها میتوان به مرمر پرتقالی کاشمر، مرمر سبز عباس آباد جلفا، مرمر خلج خراسان، مرمر سبز آب باریک آذرشهر، مرمر صورتی نقده، مرمر اسفند کرمان، جوشقان اصفهان، مرمر سبز شاهین دژ، مرمر سبز توران پشت یزد و مرمر سبز بورق یزد و تنگویه (تلنگویه) سیرجان، ده رستم بم و معادن مرمر محلات و استان فارس را نام برد.
خصوصیات برجستهی مرمر:
- حلالیت
- مقاومت
- سختی
- قدرت
- رنگ
- بافت
- تخلخل
سختی سنگهای مرمر ۳ الی ۴ میباشد البته ناگفته نماند مرمرهایی که از کوارتز تشکیل شده باشند نسبت به مرمرهای کلسیتی سختی بالاتری دارند.